2017 | 10 | 31

Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSEK A SZOMBATHELYI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM INTÉZMÉNYEIBEN

A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum a SZÉCHENYI 2020 PROGRAM keretében, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program ,,Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” c. pályázati felhívásra benyújtott ,,Épületenergetikai fejlesztések a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Intézményeiben” c. pályázata európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert. A KEHOP-5.2.10-16-2016-00029 azonosítószámú projekt támogatásának mértéke az elszámolható összköltség 100% -a, azaz 214,92 M Ft volt.

A az európai uniós fejlesztés vissza nem térítendő támogatás segítségével a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósult meg 2016.11.01 – 2017.10.31. között a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum alábbi tagintézményein:

  • Szombathelyi Műszaki SZC Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – 9700 Szombathely, Ady tér 2. szám alatti kollégiumépület

Az európai uniós fejlesztés eredményeként megvalósult az épület teljes homlokzati és födém hőszigetelése, valamint az összes külső nyílászáró energia-megtakarítást eredményező cseréje. A meglévő homlokzatra utólag elhelyezett hőszigetelő rendszer került felrögzítésre. A lapos tető teljes felülete kiegészítő hőszigetelést kapott, amelyre új vízszigetelés került. A nyílászárókat a legkorszerűbb 3 rétegű üvegezéssel fokozottan hőszigetelő műanyagokra cserélék. A kollégium lapos tetős szerkezetére napelemes rendszer kerül telepítésre (154 db polikristályos napelem panelt /265 Wp/ magába foglaló, 40,81 kWp névleges csúcsteljesítményű rendszer). A beruházásnak köszönhetően a villamos energia felhasználás  jelentős részét megújuló energiaforrás segítségével tudják majd fedezni a kollégiumban. Az intézményi főelosztó a helyi adottságokkal és az erőmű méretével összhangban bővítésre került.

  • Szombathelyi Műszaki SZC Savaria Szakgimnáziuma és Kollégiuma – 9700 Szombathely, Hadnagy utca 1. szám alatti kollégiumépület

Az európai uniós fejlesztés eredményeként megvalósult az épület teljes homlokzati és födém hőszigetelése, valamint az összes külső nyílászáró energia-megtakarítást eredményező cseréje. A meglévő homlokzatra utólag elhelyezett hőszigetelő rendszer került felrögzítésre. Az alkalmazott hőszigetelés 160 mm vastag EPS hőszigetelő tábla, ahol tűzvédelmileg indokolt, ott ugyanekkora vastagságban kőzetgyapot hőszigetelést alkalmaztak. A padlásfödémre kiegészítő hőszigetelés kerül 250 mm vastagságban, valamint a 150 mm ásványgyapot szigetelés került a magas tetőre. A nyílászárókat a legkorszerűbb 3 rétegű üvegezéssel fokozottan hőszigetelő műanyagokra cserélték. A beruházásnak köszönhetően az épület használati meleg víz Igényének kielégítésére egy 12 darabos napkollektor rendszer is beépítésre került.

Projekttel kapcsolatos további információ kérhető:

Horváth Ádám projektmenedzser e-mail: horvath.adam@szmszc.hu tel.: +36 30 529 5995